Monday, 29 December 2008

Tahun Baru, Hijrah Baru

Setiap penghujung tahun kita akan hadir dengan pelbagai azam baru. Untuk imbas balik segala usaha dan pencapaian sepanjang tahun lepas,kita mahu melangkah lebih jauh. Mau berhijrah.
Semoga hijrah kita tahun ini lebih bermakna. Untuk segala apa yang kita cita-citakan.
Untuk diri dan Ummah. Tahun baru. Hijrah Baru.
Selamat tahun baru hijriah.
Ikhlas;
Hadi Mahdi Muhtadi.

Read More..

Jom Belajar Bahasa Arab!!!!!!!

Take the First step towards understanding the Qur’an.

Learn to speak arabic within 3 MONTHS!!!!

“We verily have made it a Qur’an in Arabic that you may be able to understand (its meaning and its admonitions)” Surah Az-Zukhruf (43:3)

Programs available for all ages:
· Individual (1 to 1)
· Group (minimum 3-maximum 5 students per class)
· Intensive School Holiday Program
· Year End School Holiday Intensive Program
· (10 weeks) –In Bangi, Selangor or in San’aa, Yemen.

Class schedule available
· 8.00am -10.00am
· 10.30am -12.30pm
· 2.30pm -4.30pm
· 5.00pm -7.00pm
· 8.00pm -10.00pm

Class conducted y Arab Teachers experienced in teaching non Arab students


ARABIC RESOURCE CENTRE
(SA 0073077-A)
(In coorperation with San’aa Institute for Arabic Language, Yemen)
www.sialyemen.com

No. 31-1, 1st floor, Jalan 9/9C, 43650, Bandar Baru Bangi, Selangor
Tel: 03-89268162 / 013-2491060 (attention Mr. Azam)

· Now open for registration Limited Seats Only

Read More..

Saturday, 27 December 2008

Once upon a time (in Bradford)

Just to remember those days in Bradford. The place that i've been mentioning about. 1989-1992. Lame gak tu kan? Lame gak dok sane (almost 3 years), and what a long time it has been, since i first arrived there. Next year genap 20 years. Huh.

Not much as a celebration for that 20 years, tapi saje-saje nak share some of my photos. Just flip through gambar-gambar lama. Rindu plak nak kembali tengok sejarah silam.

Well. That's me. The naughty abang sulong. See that sword there. Kire nak jadi superhero la tu. Ni, in 1989, in front of our first house kat sana. Tu pun if my memory still serves me correctly. But i'm not so sure the exact place.

Me, xamel, & lil bro. ifan. Tah. Ni somewhere kat tepi highway. On the way ke mane, tak pasti plak. Tapi, kalau perasan, we all dressed lebih kurang sama. Kire time tu, smart la. hehe. Umi, will choose pakaian mane yang sesuai. Sampai orang perasan dan akan kenal, our siblings yang pakai sama or lebih kurang.



Kat playground. Abah time tu tgh completing his PhD. So, sambil-sambil ada masa kosong tu bawak kami main kat playground.


Me (kt blkg) & Xamel (depan).

Dis entry is a complimentary kpd the entry before. Ada cari gak, gambar2 main snow...tapi x jumpe plak. Nantilah. Len kali. Arios.

Read More..

Thursday, 25 December 2008

Winter, Bradford, and me

just to remember the old days in Bradford (1989-1992)
winter, snow, and my family

Read More..

Thursday, 11 December 2008

For my Lord

In the name of God بسم الله
And God is the greatest والله أكبر
O God, indeed this is from you and for you اللهم إن هذا منك ولك
O God accept from me اللهم تقبل مني

Read More..

Sunday, 7 December 2008

Sebuah 'Arafah

Adam dan Hawa, setelah terlibat dengan insiden pohon khuldi, dinyahkan dari syurga kerana mengingkari suatu perintah mulia. Lalu turunlah mereka ke dunia, tanpa seurat benang. Kerana timbul rasa malu, Adam memohon perlindungan tubuh badannya serta auratnya.

Perpisahan selama beberapa dekad terjadi, memandangkan Adam terjatuh dan turun di kawasan yang jauh sekali dari tempat turunnya Hawa. Maka berjalanlah Adam beberapa ketika, mencari kekasih, mencari 'dirinya', mencari pengajaran dari kesalahan dirinya, mencari petunjuk Rabbnya.
Tawakkalnya tinggi, peribadinya murni, sabarnya mengakarumbi.
Suatu perjalanan itu, merakam pertemuan suci yang penuh makna kedua insan saling mencari keampunan ilahi; di Arafah ini. Adam dan Hawa mendapat 'arafah. Adam dan Hawa juga mendapat 'arafah dengan tuhan mereka. 'Arafah merakam kemuncak perjalanan insani, tamsilan PERTEMUAN DENGAN ILAHI.
Untuk sebuah Arafah, ia memerlukan sebuah pengorbanan. Ia memerlukan perjalanan. Ia memerlukan imbas balik seluruh sejarah silam kita, dan bergerak menuju janji yang pasti.
كل عام وانتم بخير بحلول عيد الاضحى
'Eid Mubarak.
Ikhlas dari Hadi Mahdi Muhtadi

Read More..

Wednesday, 3 December 2008

Rahsia Salawat

Rasulullah s.a.w bersabda

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ رَضِيَ الله عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: "مَنْ صَلَّى عَلَيَّ صَلَاةً وَاحِدَةً صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ عَشْرَ صَلَوَاتٍ وَحُطَّتْ عَنْهُ عَشْرُ خَطِيئَاتٍ وَرُفِعَتْ لَهُ عَشْرُ دَرَجَاتٍ".

أخرجه أحمد (3/102 رقم 12017) والبخاري فى الأدب المفرد (1/224 ، رقم 643) ، والنسائي فى الكبرى (6/21 رقم 9891) ، وابن حبان (3/185 ، رقم 904) ، والحاكم (1/735 ، رقم : 2018) وقال : صحيح الإسناد. والبيهقي فى شعب الإيمان (2/210 ، رقم 1554) ، والضيا

Read More..

Monday, 1 December 2008

Puisi Sayyid Qutb

Sahabat,
Andainya kematianku ini kau tangisi
Pusaraku kau siram dengan air matamu
Maka diatas tulang belulangku yang sudah hancur luluh
Nyalakan obor untuk ummat ini
Dan lanjutkan gerak merebut kemenangan

Sahabat,
Kematianku hanyalah suatu perjalanan
Memenuhi panggilan kekasih yang merindu
Teman-teman indah di syurga Tuhan
Terhampar menanti
Burung-burungnya berpesta menanti ku
Dan berbahagialah hidupku disana

Sahabat,
Cahaya kegelapan pastikan lebur
Fajarkan menyingsing
Dan alam ini kan disinari cahaya lagi
Relakanlah rohku terbang menjelang rindunya
Jangan gentar berkelana ke alam abadi
Disana cahaya fajar memancar.

-Sayyid Qutb,

Read More..

Tuesday, 25 November 2008

Inilah jiwa kita; pesan Pak Hamka


Jangan jadi perca tapi mesti jadi baja,
Jangan jadi kerdil tapi mesti jadi bisa,
Jangan jadi gagal tapi mesti jadi jaya,
Jangan jadi miskin tapi mesti jadi kaya.

-Pak Hamka-

Read More..

Saturday, 22 November 2008

autumn; still in my heart

long long time sweet memory....

Read More..

Wednesday, 19 November 2008

Update terkini: Tengah habiskan practical

Salam.

Sekarang saya tengah menghabiskan (dan menekuni ilmu) praktikal LAw Attachment Program (LAP) level 3, yang dah tertangguh sebelum ini beberapa kali. Ok jugak. sebab masuk practical between semester 1 dan 2, tahun 4, pengajian undang2. Banyak persoalan yang timbul sewaktu belajar dalam kelas, saya dapati secara praktik dan amali. lebih terang dan nampak.

yang lebih bagus, rupa2nya bendanya senang je, tak lah berseribut (ayat sendiri tuh) macam dalam kelas dulu. dan bila berbincang dengan officer2 kat office law firm ni, kita dah boleh bincang panjang. Just need some clarification je.

Credit kepada Tuan Haji Zuri Zabuddin Budiman (graduate IIUM '90), Managing Partner kat law firm saya practical ni, sebab banyak bagi dorongan.

Ape2 pun, office ni memang best, sebab cume jalan kaki je jarak perjalanan dari rumah. So pagi2 relax je bersiap ke tempat kerja. tu yg best tuh....

Read More..

Thursday, 13 November 2008

Samudera harapan

Kalau boleh aku gambarkan

Ada tenang dalam ributmu

Laut China Selatan

Pada geloramu aku cemburu

Aku ghairah, dan terpaku.

Kalau boleh aku kiaskan

Di pagi hari nan damai

Dielus rindu angin pantai

Ada gumpalan awan hitam kelabu

Tanda amarah

Seketika cerah

Di dataran luas, seluas mata menjenguk, jenuh

Persis naluri adami insani

Tampak tenang

Sesekali berantakan

Menderum ombak tinggi lampai

Membadai pantai

Memukul berkecai

Memecah damai

Ada noktah untuk aku dalami

.

Lambang kegigihan

.

Lapangan kehidupan

Ketika mata syahdu memandang tongkang pulang ke pesisir

Dari tengah samudera

Membawa harapan dan masa depan

Untuk waris anak watan.

Sempena persinggahan ke Kuala Terengganu.

Read More..

Friday, 7 November 2008

Ada pesan kutitipkan buatmu sahabat


"SAHABAT YANG HEBAT TIDAK DIHITUNG PADA PARAS RUPANYA,TIDAK DIUKUR PADA ASAS KEMEWAHAN DIRINYA,TIDAK DIPILIH PADA LAGAK GAYANYA,TETAPI DINILAI PADA BAIT DOA-DOA YANG DIUTUS BUAT TEMANNYA"



pesan seorang teman lama. Wah di Syria.

kredit gambar kpd http://imanmuslihah.blogspot.com/

Read More..

Saturday, 1 November 2008

soalnya cinta

Berhak atas cinta-Ku yaitu orang2 yg saling mengunjungi karena-Ku. Berhak atas cinta-Ku yaitu orang2 yang saling mencintai karena-Ku. berhak atas cinta-Ku yaitu orang2 yang saling memberi karena-Ku. dan berhak atas cinta-Ku yaitu orang2 yang saling menolong karena-Ku

(HR Ahmad dan al Hakim)

Read More..

Thursday, 30 October 2008

Tuhan selalu punyai rahsia I: We never know...

Artikel ini saya copy daripada blog sahabat sebilik arwah Zumratullah bin Zakaria, Muhammad Zukhari (http://zukhairi-salehudin.blogspot.com/). Untuk sahabat-sahabat yang mengenali arwah, mohon sedekahkan al-Fatihah buat beliau, semoga ruh beliau dipelihara Allah SWT.
.
detail mengenai kemalangan yang saya paparkan ini adalah daripada abg ipar Allahyarham Zumratullah dan dengan kebenaran beliau sendiri. tujuannya adalah untuk mengelakkan sebarang spekulasi atau fitnah kepada yang terlibat terutamanya kepada arwah sendiri.
.
Two people were killed while two others were seriously injured when the car they were in skidded and plunged into a ravine at Km 38 Jalan Gua Musang-Kuala Krai at 4am today.
The dead were the car driver identified as Zumratullah Zakaria, 25, from Kampung Tanjung Chat, Kota Baru....
.
(http://www.nst.com.my/Current_News/NST/Friday/NewsBreak/20080926182819/Article/index_html)
.
tanggal 26 ramadhan, kurang lebih 4 a.m, saya kehilangan seorang sahabat bernama zumratullah bin zakaria. arwah merupakan antara orang pertama yang saya kenali ketika menjejakkan kaki ke taman ilmu dan budi, uiam ni. arwah sama-sama merupakan pelajar direct intake i.e. bukan lepasan matrik uiam ketika itu. arwah juga merupakan sahabat sebilik ketika tahun 1, 3 dan 4.berikut saya ceritakan sedikit kronologi peristiwa yang saya alami sepanjang pagi jumaat sehingga malamnya..
.
MALAM SEBELUM KEJADIAN
.
sesudah bersolat tarawih, saya bersama-sama arwah menonton forum perdana hal ehwal islam (dirakam di uiam). tak banyak yang kami bualkan. saya seperti biasa menjadi pengulas kepada perbincangan manakala arwah pada malam tersebut lebih banyak mendengar dan berdiam.
"...arwah pada malam tersebut lebih banyak mendengar dan berdiam."
.
di bilik, sementara arwah menunggu rakannya untuk pulang ke kelantan bersama-sama, arwah berbaring di common area bilik kami. sudah terdetik juga di hati saya akan kelainan sahabat saya malam tu. kebiasaannya, sebelum2 ni jika arwah nak balik ke kelantan, dia amat ceria, bergurau2 dengan kami sebilik. tapi malam tersebut agak lain. arwah berbaring, mukanya seolah-olah resah, penat dan seolah2 dia ingin menyatakan sesuatu, cuma tak mampu.
.
terpacul di mulutnya "malas la nak drive malam ni"
.
saya membalas, "takyahla drive.masuk2 kereta, tidur la"
.
arwah menjawab, "kalau tak drive, sapa yang nak drive?"
.
saya berjenaka, "takyah balikla zum. balik sok ja"
.
arwah, "eh, kene balik jugak malam ni"
.
kemudian, lukman (ex-vice president lawsoc) pulang ke bilik kami. kami berbual2 sebentar. dalam kurang lebih pukul 10.15 p.m. arwah pun bersalam-salaman dengan kami dan meniggalkan bilik untuk memulakan perjalanan ke kelantan.
.
BERITA YANG MENGEJUTKAN
.
saya terjaga dalam pukul 4.30 a.m. telefon lukman kerap berdering. tapi lukman tidak menjawab. bukan sebab tak sedar, cuma malas. pada sangkaannya sahabat kami tan chien liang mengejutnya bersahur. dalam pukul 5 a.m., pintu bilik kami diketuk dengan kuat. lukman membuka pintu dan saya keluar dari compartment saya. kawan kami syahril(kawan baik arwah) menangis-nangis depan bilik kami. saya bertanya kenapa?
.
"zum dah meninggal keri..."
.
saya dan lukman terkejut.saya ulangi pertanyaan yang sama dan saya mendapat jawapan yang sama. syahril datang ke bilik kami untuk mencari sapa2 yang boleh kami contact untuk memberitahu parents arwah tentang berita ini. pihak polis tidak dapat menghubungi keluarga arwah pagi tu. tapi kami gagal menjumpai apa2 di compartment arwah..
.
saya cuba menenangkan diri, membersihkan diri dan bersolat sunat sebentar. kemudian saya bergegas ke bilik syahril bagi mencari penjelasan lanjut. confirm, zum telah menigngal dalam kemalangan di gua musang... saya sendiri tidak dapat menahan air mata saya daripada meleleh keluar..semua kenangan seolah-olah dimain semula di kotak pemikiran saya.
.
PLAN KE KELANTAN
.
lukman dan tan chien liang bergegas ke klia mencari2 jika ada tiket kapal terbang yang masih available. saya menghubungi kakak saya di KB bertanya apa alternatif yang ada untuk ke kelantan pada saat2 akhir. selepas subuh, bilik kami mula dikunjungi sahabat-sahabat lain (sajak, hud, judin, faiz omar, hafizbad, weir etc.) kami berbincang untuk pergi ziarah. akhirnya bilik saya dikunjungi staf mahallah dan beliau memaklumkan kepada saya untuk berbincang dengan asst manager mahallah ali.
.
saya terus ke ofis dan bertanya jika ada kemungkinan untuk pihak uia menyediakan bas atau van. akhirnya, dengan bantuan abg saiful (asst. manager), sebuah bas kecil berjaya didapati. saya terus menghubungi beberapa rakan. dipendekkan cerita, daripada belasan orang yang ingin turut serta, hanya 8 orang sahaja yang confirm dapat bersama ke rumah arwah. terima kasih kerana sudi bersama. (hud, hailme, izwadi, syaf, am, lee, iki, saya). lukman telah pergi dahulu bersama tan chien liang menaiki kereta.
.
PERJALANAN
.
tepat pukul 12, kami bertolak dengan menaiki van ke kelantan. sepanjang perjalanan, ada sahabat2 yang cuba menceriakan sedikit suasana. maklumlah, perjalanan jauh. walaupun kadang-kadang saya turut sama tersenyum dan tergelak, tapi hampir keseluruhan waktu perjalanan saya menahan rasa sedih dan sebak. alhamdulillah kami tiba di rumah arwah dekat2 jam 10 mlm. arwah telah selamat dikebumikan selepas jumaat. kami tidak berkesempatan untuk bersama-sama mengebumikan jenazah.
.
PENERANGAN
.
abang ipar arwah, abg amin, menyambut kami. abg amin menerangkan secara detail bagaimana kejadian berlaku... perkara ini adalah maklumat first hand information (direct evidence). memang ada perbezaan dengan apa yang dilaporkan di dada akhbar. sebabnya akan saya terangkan nanti.
.
kereta dinaiki arwah zumratullah bersama-sama kawannya, farah, ibu farah dan adik bongsu farah berumur 5 tahun. kami difahamkan arwah memandu perdana v6 sehingga ke gua musang dan berhenti berehat sebentar di hentian gua musang. stering bertukar tangan kepada farah.
kurang lebih 10 minit perjalanan dari hentian gua musang tersebut, kereta yang dipandu farah tiba-tiba terbabas di sebuah selekoh dan melanggar sebuah batu besar di tepi jalan (dalam kawasan kelapa sawit). kereta tersebut berpusing 360 darjah (upside down) dan akhirnya terhumban ke dalam parit. arwah terpelanting keluar daripada kereta dan difahamkan arwah meninggal dunia di tempat kejadian setelah mengalami kecederaan di kepala. adik bongsu farah turut sama kembali ke rahmatullah di tempat kejadian. arwah cedera di kepala. menurut abg iparnya, hanya ada 2 kecederaan yang boleh dilihat iaitu lebam di bahagian atas mata kiri dan juga ada luka yang panjang di kepala arwah.
.
PENGURUSAN JENAZAH
.
arwah selamat dikebumikan di tanah perkuburan berdekatan rumahnya. sewaktu arwah di hospital gua musang, saya dimaklumkan segala urusan jenazah telah diuruskan oleh en. marzuki (ayah farah). pihak keluarga arwah berbesar hati dan mengucappkan terima kasih...
.
WAKIL
.
saya diamanahkan untuk menyampaikan salam takziah daripada sahabat-sahabat aikol, lawsoc, mrc mahallah ali serta pihak pengurusan mahallah ali. saya turut memaklumkan kepada mak dan ayah arwah bahawa arwah adalah seorang yang sangat baik... tuhan sahaja yang tau macam mana sukarnya saya menahan air mata saya. (ada orang dah pesan supaya saya jangan menangis depan keluarga arwah) kepada sahabat-sahabat yang mengirim sumbangan kepada saya, ayah arwah mengucapkan terima kasih atas sumbangan.ini sahaja yang mampu saya kongsikan.
.
saya berharap penjelasan ini dapat menglakkan kita membuat sebarang tokok tambah, fitnah dan sebagainya. lebih2 lagi sahabat kita sudah tiada.
.
.........................................................
.
Penambahan Fitri di blognya:
.
Saya juga merasa amat terkilan dengan pemergian arwah. Berita mengenai pemergian beliau saya peroleh pagi subuh Jumaat (26.9.08) daripada Luqman. Setelah mendapat sms tersebut, saya terus menelefon Luqman untuk mendapatkan kepastian dan detail mengenai kemalangan tersebut.
.
Setelah mendapat mesej tersebut (dalam percaya & tidak percaya), saya terus memberitahu Halem & Aiman yang sama-sama sedang sibuk menyiapkan assignment PP untuk dihantar pada hari tersebut. Masing-masing terkejut dengan berita tersebut.
.
Saya: Masya-Allah, Zum meninggal dunia weh
.
Halem: Zum Law ke ni?
.
Saya: Ye la, Zumratullah Law la, siapa lagi. Ana baru sangat jumpa dia hari Ahad lepas, kami sama-sama buat assignment sekali.
.
Ya, kali terakhir saya bertemu dengan beliau adalah pada ahad(21.9.08) yang lalu, ketika kami sama-sama menyelesaikan assignment CP di bilik beliau. Pada lewat malam itu, hanya saya dan arwah saja yang masih menyiapkan assignment tersebut, manakala Zukhairi telah tidur setelah menyelesaikannya terlebih awal, dan Luqman pula tidak berada di situ kerana beliau berbincang dengan abe, dolah dan lain-lain di bilik abe.
.
Saya menyiapkan assignment tersebut di compartment Luqman kerana beliau tidak ada di situ. Namun, kadang-kadang saya pergi ke compartment Zum untuk berbincang mengenai beberapa isu yang saya dan kami musykilkan.
.
Arwah memang seorang yang pengemas. Bilik beliau bersih dan rapi. Saya gemar melihat biliknya yang tersusun kemas itu. Buku-buku Laws, fail-fail, nota dan sebagainya tersusun rapi. Di dinding biliknya terlekat bayangan firma yang mungkin diimpi-impikannya selepas tamat pembelajaran beliau nanti. Maklumlah, semester ini merupakan semester terakhir beliau sebelum digelar graduan Undang-undang UIA. Bukan apa, sekadar ingin menceritakan bagaimana beliau sangat bersungguh dalam cita-citanya .... segalanya diterjemahkan melalui persediaan beliau tersebut. Mungkin Zukhairi & Luqman lebih mengetahui hal keadaan beliau daripada saya ... Namun, seperti yang diakui oleh Zukhairi, arwah memang seorang yang sangat baik, jughuh orang klate sebut .... sukar untuk menolak sebarang bantuan yang dipinta, tidak kedekut ilmu dan idea. Pendek kata, saya selaku sahabat yang mengenali beliau selama ini, tidak pernah terguris dengan sebarang tindakan beliau.
.
Aiman: Semuanya dekat untuk Zum. Lepas raya dah nak final, sebulan lagi dia pun dah grad & beberapa hari lagi dah nak raya. (We never know)
.
Halem: Ermm, apa yang boleh kita ambil dari kejadian ini ialah; kematian itu sangat dekat dengan kita.
.
Saya: Hmm, betul. Kalau tidak berlaku pada Zum, mungkin ia boleh berlaku kepada kita.

Read More..

Tuesday, 28 October 2008

video

Read More..

Sunday, 26 October 2008

Selamat menghadapi final exam Sem I 2008/09

Selamat berjuang buat semua dalam peperiksaan akhir semester.semoga berjaya.
all the best. amin.

Read More..

Thursday, 16 October 2008

Pencerahan bukan untuk orang manja

Pencerahan bukan untuk orang manja
Pencerahan bukan untuk orang yang manja.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas.
Da’wah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa.
Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti-yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.
Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak Nampak.
Bukan bagi yang meletakkan da’wah hanya untuk mencari calon akhawat sebagai sang isteri,
-yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan. Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain.
-yang cepat mengalah,
-yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara ‘penting’ yang lain.
-yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong
-yang hanya tahu compare jamaah itu dengan jamaah ini, yang boleh jarah wa ta’dil harakh ini dan itu.

Da’wah bukan untuk orang yang ikut liqa hanya kerana nak disebut sebagai ahli dalam harakah ini dan itu, jamaah ini dan itu.
Da’wah bukan untuk orang yang tak boleh diberi tugasan last minute.
Da’wah bukanlah untuk orang yang tak nak keluarkan duit, infaq di jalan Allah.
Da’wah bukan untuk orang yang tak boleh sesekali tidur lewat, terpaksa berjalan jauh.
Da’wah bukan bagi orang yang kalau ada program untuk ikut terlibat, mesti naik motokar besar dan mewah, yang air-cond, dan laju. Yang tak nak naik bas, public transport, dan yang kena berpeluh-peluh.
Tarbiyah bukan untuk orang yang kena contact dan info dia setiap masa tentang perkembangan terkini sedangkan dia kena macam boss, hanya tunggu information.
Pencerahan bukan bagi mereka yang hanya nak berkawan dengan orang berduit dan berharta, yang hidup mewah, dan mengelak berkawan dengan orang susah, miskin, dan pakai comot.
Da’wah bukanlah untuk orang yang setiap masa dan ketika, kerja nak beri alasan ini dan itu. Penat, mengantuk, susah, banyak kerja, keluarga tak bagi keluar.
Tarbiyyah bukanlah segala-galanya. Tapi segala-galanya bermula dengan tarbiyyah.
Tanpa anda, orang yang sering beralasan ini, da’wah akan terus berjalan. Islam akan tetap berjaya. Ummah akan tetap terpelihara.
Cuma tanpa pencerahan,
Tanpa tarbiyyah,
Tanpa da’wah
Belum tentu kita akan Berjaya di mahsyar nanti.
Tak mengapa. Teruskan hidup anda seperti biasa. Da’wah tak memerlukan anda. Tiada siapa pun yang rugi tanpa kehadiran anda. Berbahagialah seadanya.

Read More..

Friday, 10 October 2008

Akta hubungan kaum-50 tahun yang gagal

1. Beberapa minggu lepas, kerajaan mengumumkan kemungkinan merangka satu akta bagi mengawal tatacara dan kaedah berkaitan hubungan inter-kaum.

2. Semestinya, ada basis dan ground of action untuk kerajaan bertindak sedemikian. Mungkin boleh jadi sebab suasana ketegangan kaum yang dicetuskan oleh salah seorang pemimpin Melayu tempatan Pulau Pinang, yang cakap lepas. Selepas itu, diikuti pula oleh beberapa insiden lain yang berkaitan.

3. Saya Cuma terfikir, kenapa selepas 50 tahun lebih merdeka, isu ini masih timbul atau ditimbulkan semula. Patutnya, kalau nak timbul, ketika awal-awal dulu, settlekan segala ketidaksefahaman, then that’s it. Cukup.

4. Malahan, sebelum-sebelum ini pun kita sudah banyak dimomokkan tentang keharmonian dan kesejahteraan semua kaum yang menetap dan menjadi rakyat Malaysia. Masakan pula timbul isu ini sekali lagi, after all these years?

5. Ataupun sebenarnya, kita ditipu, dan diceritakan tentang kebahagian dan keharmonian antara kaum, yang sebenanrya tidak terjadi pun. Kalau ada pun, ia bersifat superficial. Anda boleh tidak bersetuju dengan saya. Tapi percayalah. We just have to admit it.

6. Selama ini, banyak iklan dan cereka yang ditonjolkan, contohnya Yasmin Ahmad, tentang keharmonian antara kaum, malahan antara agama, kononnya itulah yang sedang berlaku dan dinikmati oleh setiap lapisan masyarakat di Malaysia.

7. Tapi yang sebenarnya itu tinggal harapan, yang jauh panggang dari api. Yang sebenarnya terjadi ialah kita disuruh untuk tutup mulut dari menyakiti hati orang lain, tetapi kita sendiri tidak dibenarkan untuk mengekspreskan hati sanubari kita. Tak kiralah, baik Melayu, baik Cina, India, Iban, Kadazan, dan sebagainya.

8. Kita disuruh untuk mengaggapa semuanya baik dan terkawal, sedangkan keraknya, kita tak dapat mendengar luahan pihak-pihak yang terlibat, khususnya rakyat Malaysia.

9. Saya tak suka mempolitikkan isu-isu sebegini. Tapi percayalah, jalan untuk kita capai keharmonian itu masih jauh, dan bakal tercabar kalau kita layan dan tanggapi permintaan dan rintihan rakyat Malaysia sebegini rupa.

10. Saya bukan chauvinist mana-mana kaum. Saya juga adalah orang yang sangat menghargai sejarah dan nilai warisan nenek moyang terdahulu. Tapi, ia adalah common sense untuk kita fikir balik perjalanan 50 tahun pasca kemerdekaan kita ini. Dalil dan hujah yang digunapakai 50 tahun dulu sudah lapuk dan harus ada pembaharuan, pembaikan.

11. Sekali lagi, bukan saya nak memperlekehkan kontrak Sosial yang telah ‘dipersetujui’ oleh semua suatu ketika dahulu. Oklah. Tak mengapa tentang itu. Tak perlu diubah apa-apa tentang ‘dokumen keramat’ itu. Cuma bukannya kita tak boleh kaji balik beberapa aspek PERLAKSANAAN polisi dan dasar tersebut. Apakah ia akan merugikan sesiapa?

12. Apa yang menjadi impian saya ialah, seperti yang selalu saya nyatakan sesame teman-teman, malahan di beberapa konvensyen dan seminar hak asasi manusia, bahawa ruang untuk perbincangan itu harus dibuka seluas-luasnya. Dan tempat yang paling sesuai melaksanakan prose situ adalah di Institusi Pendidikan Tinggi.

13. IPT kekal menjadi non-partisan, menjadi tuan rumah kepada perbincangan, seminar, konvensyen, pengajian, dan kajian terhadap usaha memperbaiki hubungan antara kaum.

14. Mungkin prose situ tetalh berjalan, tapi progresnya sangat perlahan. Kalaupun berjalan, pihak luar, terutamanya politicians sangat gemar memcari publisiti murahan dengan ikut sibuk dalam hal ini. They’ve politicize too much of it.

15. Saya kira cukuplah untuk kita menggunakan hujah dangkal, bahawa hak ketuanan sesuatu bangsa akan terhapus sekiranya tidak memilih parti sekian sekian. Enough of it. It is baseless. Artikel 153, Perlembagaan Persekutuan telah member jaminan tersebut, dan ia tidak memerlukan sesiapa yang lain to affirm the policies and its implementation. Itu semua retorik.

16. Marilah sama-sama kita letak tepi perbezaan, bawa kehadapan rasional dan harapan untuk masa depan bangsa dan Negara. Berfikir dan bercakap secara bijak dan matang.

Read More..