Friday, 21 December 2007

Cerita maxis, celcom dan orang melayu….


Alah mulenya malas gak nak komen mengomen pasal kes yang pernah suatu ketika dulu melanda negara. Alah kan ade email dan sms yang dipass dari satu kelompok ke kelompok dari satu lokaliti ke lokaliti lain sehingga tersebar maklumat tersebut. Berkenaan isu maxis dimiliki oleh orang yang bukan melayu sekaligus bukan islam...dan maka oleh itu same2lah menyokong celcom sebab dimiliki oleh orang bumiputra dan dalam hal ini kite mesti membantu membangunkan ekonomi orang melayu....

Nah amek ko sedebik...baik punye argument cara baik nak promote barang sendiri yang dah tak berapa nak laku dan main kotor untuk jatuhkan perniagaan orang lain yang dah stable. Saye ni tak lah sokong mane2....walaupun saye pakai maxis (dulu digi beb…). Bagi saye takde hall ah nak pakai mane2, sebab semuanya same.
Argument

Kalau nak kate satu pihak sentiasa menggalakkan hiburan dan maksiat, yang satu lagi pun same je, jadi dah tertolak argument tu. Kedua, katenya ia dimiliki oleh ananda krishnan yang menyumbang banyak percentage dari keuntungannya, syarikat Bina Riang Sdn Bhd, yang menguasai majoriti Maxis Bhd, kepada kesatuan Hindu khususnya di Malaysia. At one point saye tak dapat nak pastikan berita tu, dan to be on the safe part, oklah katekan anda berpindah ke celcom…..tapi perkembangan terkini menunjukkan Saudi telco, syarikat telekomunikasi dari Arab Saudi yang terbesar bercadang dan minat untuk beli up to 30 % share dalam Maxis Bhd daripada Bina Riang, syarikat Ananda Krishnan, Tan Sri. Hah....kalau iu berlaku, adakah satu puak yang nak main business care mudah ni akan utarakan isu pemilikan nonmuslim dalam syarikat telco ni...hah kan dah kelam kabut...

Saye bukan ape...cume tak nak terlibat dengan perbincangan care mudah2 begini....tapi tah tetibe teringat waktu kat kelas pengajian islam baru2 ni, ustaz kat depan ketika membincangkan perlaksanaan maxim ’akhaffu dararain’...memilih mudharat yang lebih ringan telah mengemukan contoh di atas ni...tah lah mungkin dia terkesan dengan maklumat yang dia dapat pasal telco tu. Saye dalam hati, macam tak leh terima....saye merungut cakap...come on lah ini sebenarnya isu persaingan business antara co. telco…dan sebenarnya banyk lagi dah pernah berlaku ….dan kite sebenarnya tak leh sangat nak percaya hal2 seperti itu….well at last kite jugak yang kene buat stand masing2…
Cerita lain

Dulu kan pernah ada kate gardenia tak halal....lepas tu pulak hi5....hah cube baca situasi2 ni dalam konteks persaingan business....nampaknya ada suatu pihak di balik semua ni yang mengeksploitasi berita dan maklumat untuk kepentingan ekonomi sendiri...tu je...so its up to each and every individual to actually decide what’s best for him..........hmmm pk2 lah sendiri........melayu..melayu...(tapi tolong amek perhatian saye ni bukan anti melayu..kita mesti bersikap rasional..dan cume nak utarakan beberapa hal ehwal yang berlaku dalam masyarakat ini.)

1 comment:

xzex said...

slm,barangsiapa menyukai maksiat,maka dia telah sama2 melakukan maksiat,sesiapa meredhai kekafiran,maka dia telah menggugurkan imannya....jadi marilalah pakat2 support ekonomi melayu islam...do not down with sixam n igid.....take care